Principalii prestatori de servicii de încredere din Europa s-au întâlnit pe 22 și 23 iunie 2020 într-o conferință virtuală cu reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Parlamentului European. Scopul a fost de a discuta despre evoluția Pieței Unice Digitale și despre implementarea și recunoașterea armonizată a Regulamentului eIDAS.
Grupul de dialog european privind semnătura electronică (European Signature Dialog – ESD) este preocupat de asigurarea securității interacțiunilor digitale în Europa – între autorități, companii și utilizatori privați. O analiză a pandemiei de COVID 19 arată clar că infrastructurile digitale de încredere sunt esențiale pentru companii în încercarea de a-și continua activitățile, de a rămâne competitive la nivel internațional și de a atenua efectele negative asupra economiei globale.
Consolidarea pieței unice digitale
ESD, care este format din principalii prestatori de servicii de încredere din Europa, a făcut apel la legiuitorii UE să consolideze și să promoveze regulamentul eIDAS ca un facilitator cheie al unei economii digitale durabile. Dialogul dintre ESD, Comisia Europeană și Parlamentul European s-a concentrat nu numai pe propunerile de adaptare a Regulamentului eIDAS (Reg. UE 910/2014), ci și pe instrumentele și cadrele de reglementare care ar putea consolida drepturile cetățenilor uniunii de a accesa servicii digitale în condiții de siguranță și de încredere.
Dialogul a avut loc în contextul pregătirii consultărilor publice de revizuire a Regulamentului eIDAS și pentru a atrage atenția asupra modului în care entități care nu sunt prestatori de servicii de încredere încearcă să influențeze utilizarea serviciilor de încredere calificate la nivelul Uniunii Europene.
Aplicarea uniformă a Regulamentului eIDAS
Regulamentul eIDAS urmează să fie revizuit. Consultarea publică pentru acest lucru este în curs de pregătire. Printre principalele subiecte se numără crearea unei abordări cu adevărat europene pentru punerea în aplicare a regulamentului, cu influențe naționale reduse și cu mai puține interpretări. Armonizarea este cuvântul cheie pentru punerea în aplicare a regulamentului.
“Europa poate fi mândră de cadrul pe care l-a creat pentru protecția datelor. Multe țări din întreaga lume și-au aliniat propria legislație cu cadrul de protecție a datelor din Uniunea Europeană. Având în vedere acest succes, UE ar trebui să promoveze în mod activ modelul economiei digitale sigure și de încredere pe care l-a creat.”, a declarat Michael Butz, directorul general al A-Trust din Austria și președinte al Grupului european de dialog.
“Pandemia de Covid-19 a adus, mai mult ca înainte, serviciile de încredere definite de Regulamentul eIDAS în atenția companiilor, iar acest lucru a dat naștere nevoii de a clarifica anumite aspecte ale acestuia și de a limita ingerințele, câteodată inoportune, ale legislației naționale a fiecărui stat membru asupra prevederilor Regulamentului. Consultările Comisiei Europene și ale Parlamentului European cu industria de profil sunt obligatorii pentru definirea unui cadrul legislativ eficient și funcțional. certSIGN are o experiență vastă cu privire la definirea aspectelor tehnice și legislative ale semnăturii electronice atât în România, cât și la nivel european și este activă în zona standardizării în domeniul serviciilor de încredere.”, a declarat Adrian Floarea, CEO certSIGN.
Despre Grupul european de dialog cu privire la semnătura electronică
ESD este format din principalii prestatori de servicii de încredere din Europa, din acest grup făcând parte și compania românească certSIGN. Grupul s-a stabilit rapid ca unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog ai Comisiei Europene și, chiar de la înființare, a funcționat ca o sursă de expertiză pentru serviciile de încredere în mediul digital. Scopul ESD este de a permite utilizatorilor să acționeze în siguranță în mediul digital.